COBOL: een nieuwe uitdaging voor de Agile developer

30 juni 2023

COBOL is een procedurele programmeertaal die inmiddels al 60 jaar bestaat en dus zou je verwachten dat COBOL langzamerhand met pensioen gaat. Niets is echter minder waar, COBOL is nog steeds springlevend!

COBOL is oorspronkelijk ontwikkeld voor zakelijke omgevingen op een mainframe. In de loop der jaren heeft de taal zich verder ontwikkeld en draait nu ook op alle gangbare platforms (Windows, Unix en Linux). COBOL wordt vooral toegepast in bedrijfskritische systemen van onder meer banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en overheidsinstellingen.

Voorheen probeerden organisaties hun COBOL applicaties volledig te vervangen door moderne platformen en ontwikkelomgevingen. Maar omdat herbouw risicovol is, omdat niet gegarandeerd kan worden dat het eindresultaat dezelfde betrouwbaarheid, beschikbaarheid, nauwkeurigheid en performance heeft als de huidige COBOL applicaties, kiezen organisaties er tegenwoordig voor hun COBOL applicaties verder door te ontwikkelen.

PI Shaped

Echter de COBOL ontwikkelaars gaan langzamerhand met pensioen en daardoor dreigt een tekort. Voor menig Agile team is dit een extra uitdaging omdat de COBOL kennis schaars is en hun productverantwoordelijkheid een deel van deze COBOL omgevingen omvat waar essentiële data- en procesverwerking wordt gerealiseerd.

Ergo: COBOL is van grote waarde zowel nu als in de toekomst. Voor jou als ervaren Java of .NET developer een unieke kans om COBOL als extra programmeertaal te leren, de schaarste aan COBOL kennis aan te pakken en je team een stap vooruit helpen.

En ik, Bas Punt, spreek hierbij uit eigen ervaring: Mijn carrière begon in 1986 als developer in een COBOL, CICS, Assembler en DB2 omgeving. Na een aantal jaren heb ik mijn kennis en ervaring uitgebreid met onder meer C++, Java en Alaska XBase++ en gewerkt in verschillende ontwikkelteams. Uit die ervaring heb ik geleerd dat een nieuwe taal leren beter gaat met een goede mentor, die oog heeft voor mijn ervaring en bestaande kennis en de trainingen daarop afstemt. Verder moeten er tijdens een training veel opdrachten worden gemaakt en alternatieve uitwerkingen worden besproken om de taal en de concepten nog beter te begrijpen.

Recent heb ik de omscholing “omgedraaid” en mijn COBOL vaardigheden opgefrist en uitgebreid toegepast. Veel kennis kwam snel terug en dat was van belang bij het ontwikkelen van onze COBOL trainingen.

Zoals ik zelf heb ervaren vraagt omscholing van ervaren developers om een andere manier van leren, vooral omdat de deelnemer al veel kennis heeft en vaak de vergelijking zoekt. Dit moet het uitgangspunt zijn: gebruik maken van die aanwezige kennis en ervaring van de deelnemers en daarop het leertraject finetunen.

StormPunt iTrack heeft voor Java of .NET developers - met minimaal één jaar programmeerervaring in een Agile team - die als extra taal COBOL willen leren, een speciaal traject ontwikkeld: de Backend COBOL Reskill Track. In deze track leert de deelnemer in korte tijd de taal COBOL, de concepten, structureringstechnieken en best practices. Leerdoel is dat de deelnemer naast de taal ook vaardig wordt in hoe een COBOL applicatie goed ontwikkeld wordt en onderhoudbaar blijft.

Backend COBOL Reskill Track   2

Is programmeren je lust en je leven en wil jij graag een positieve wending geven aan je werk en je teamsucces. Ga dan de uitdaging aan en vergroot je kansen door COBOL als extra taal te leren.

Geïnteresseerd in een training van deze enthousiaste COBOL trainer en zijn collega’s? Laat het ons weten of zie voor meer details onze website.

©Copyright 2023 StormPunt iTrack