COBOL trainer, terug van weggeweest

30 mei 2023

Lang heb ik, Jaap Treur, als COBOL trainer en COBOL ontwikkelaar gewerkt. De laatste jaren deed ik iets compleet anders (vrachtwagen/autolaadkraan). Afgelopen jaar werd ik gevraagd om mee te werken aan een nieuw avontuur: de Master Class COBOL Accelerated. En ik ging voor het avontuur.

De ontwikkelperiode was uitdagend. Mijn COBOL-expertise kwam goed van pas bij het inrichten van de practicum omgeving, bijdragen aan presentaties, opdrachten en uitwerkingen. De eerste run van de training was best even wennen, maar gelukkig was er altijd de steun van de collega’s.

Wordcload   Klein 6 6

Wat me opviel was dat veel van de oude kennis over COBOL, JSP en VSP etc. vrij vlot weer parate kennis werden. Alles was me in no time weer duidelijk en het enthousiasme om het toe te passen was weer terug.

Dat enthousiasme gebruik ik nog steeds bij de training. Het werken met een groep vind ik leuk en afwisselend; de dynamiek van de gesprekken, de reacties op antwoorden, uitspraken of suggesties zijn verfrissend, stimulerend en leereffect voor mij, de trainer/expert.

Heel plezierig vind ik de afwisseling van klassikaal en remote trainen. Bij StormPunt iTrack werken we eerst met het accent op klassikaal zodat de deelnemers elkaar leren kennen. Daarna worden klassikale sessies ingepland voor onderwerpen waar een whiteboard of flipover handiger is voor de discussie over een ontwerp of oplossing. Remote is effectief en plezierig voor de uitwerking van de COBOL-opdrachten. Remote trainen maakt reizen overbodig, geeft rust om dingen uit te zoeken of even thuis iets te regelen.

Wat ik lastig vind bij de Master Class COBOL Accelerated is het leren omgaan met verschil in (leer)tempo, het verschil in leerstijlen en iedere deelnemer ruimte te geven voor het stellen van vragen of het delen van uitwerkingen.

Tekstblok individueel opleiden

Bij individueel opleiden is de tijd niet de beperking, maar het behalen van de leerdoelstelling. Je ziet als trainer alle uitwerkingen en problemen. Bij groepstraining moet je steeds een keuze maken voor één of twee uitwerkingen en met vragen valideren of de overige deelnemers het ook begrijpen. Dat is lastiger gegeven de time box en ik moet me daarom aanpassen aan de werkwijze bij de Master Class COBOL Accelerated. De leerstof is concentrisch; onderwerpen moeten worden afgerond om er in het volgende onderdeel mee verder te kunnen gaan. Dat geeft mij stress, maar gelukkig zijn de collega’s er om mij ondersteunen in het omgaan met de time box en toch een goed eindresultaat te behalen. En dan zijn er de tevreden deelnemers die enthousiast zijn over onze manier van werken en verbaasd zijn over hoeveel ze geleerd hebben in een korte tijd.

Ik ben een ervaring rijker: van traditioneel opleiden naar het voorbereiden van deelnemers om te kunnen werken als COBOL developer in een team.

Geïnteresseerd in een training van deze enthousiaste COBOL trainer en zijn collega’s? Laat het ons weten of zie voor meer details onze website.

©Copyright 2023 StormPunt iTrack